Altijd succes: citroenkoekjes

Dit recept van mij gaat al jaaaaaren mee en kent nog altijd evenveel succes bij de snoepers: citroenkoekjes. Het recept is niet moeilijk maar er zijn wel enkele stappen te nemen.

Smelt 125gr boter au bain-marie. Gewoon net smelten, als de boter te warm wordt gaan de koekjes bij het bakken erg bros worden en loopt de boter er weer uit! Voeg 1 maat (= 100ml) suiker erbij, goed mengen tot de suiker opgenomen is en je een dikvloeibaar geheel hebt. De gerapste zeste van 1/2 gewassen citroen en een snuifje zout bijvoegen, daarna 1 eierdooier snel door de afgekoelde mengeling roeren, 2 maatjes gezeefde bloem kan er nu ondergespateld worden.
Haal het wakke deeg uit de kom, kneed nog een beetje door op een koud werkoppervlak en maak er een worst (diameter 5 à 8 cm) van die je inpakt in folie. Laat opstijven in de koelkast.
Versnijd de rol tot schijfjes van ongeveer 3mm. Leg die op een bakplaat met bakpapier en bak ze ongeveer 8 minuten in een voorverwamde oven van 190°C tot de randjes lichtbruin zijn. Smakelijk!

Variant: gebruik wat amandelessence in de plaats van citroenzeste en bestrooi ze net voor het afbakken met geschaafde amandelen. Maar voor ons is de citroenversie de absolute favoriet.0 thoughts on “Altijd succes: citroenkoekjes”

    • Hallo, 1 maatje is 100ml. Ik neem dus een tasje van 100ml, daarmee 1 maatje suiker nodig en 2 maatjes bloem.
      Opstijven tot het helemaal hard geworden is, ik vermoed een uurtje of twee. Maar meestal maak ik het deeg een dag vooraleer ik ga bakken, dan is het dus zéker opgesteven. Of deeg maken en de diepvriezer in, dat kan ook en dan heb je snel koekjes gebakken als je plots bezoek krijgt.

      • Wacht, nu zie ik dat je het gewicht vraagt. 110gr suiker en 130 bloem voor 125gr boter. Daarbij een eidooier, wel best van een groot ei. Of alles verdubbelen en 3 eidooier(tje)s gebruiken. Veel succes en smakelijk!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.