Spaanse kippeballetjes als paasapéro

Uit een boek met Spaanse tapas is volgend gerechtje al langer favoriet: origineel gekruide kippeballetjes met een pittig pruimensausje. Op bestelling maak ik ze klaar voor het Paasfeest.

Ik maak dadelijk een serieuze berg: een grote zak ongebakken balletjes gaat de diepvriezer in tot Pasen, en verder 5 miniporties voor later. Dat is handig als er visite komt, of voor een gezonde groentemaaltijd ‘met vleesgarnituur’.

Het sausje: doe 300gr pruimenjam, 60ml azijn ‘blauwe hand’, 1 theelepel geraspte gember en 1/2 fijngesneden rood spaans pepertje in een kom, breng aan de kook en laat 2 minuutjes onafgedekt pruttelen. Zeven, in een afsluitbaar kommetje gieten en laten afkoelen en opstijven. Kan lang bewaard worden in de koelkast.

De balletjes: meng 500gr kippegehakt met 1 eetlepel gehakte citroenmelisse (of munt als alternatief), 1 dikke eetlepel honing (gebruik neutrale vloeibare) en 2 fijngesnipperde sjalotten die je eerst in weinig olie glazig hebt gebakken (niet laten kleuren). Doe er zoveel paneermeel bij tot de massa nog ‘sappig’ is maar goed tot balletjes gerold kan worden (ongeveer 75gr). Kruiden met peper en raz-el-hanout. Even laten rusten en daarna met natte handen balletjes rollen. Je kan ze bakken in de pan of wok, of frituren. Of zet ze in een schaaltje zonder vetstof in de oven van 175°, af en toe omschudden tot ze gekleurd en gaar zijn. Warm serveren met de koude saus.

Alvast leuke lekkere Paasdagen!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.