Koulourakia paschalina (griekse koekjes)

Het waren dansvoorstellingen van Arabesque afgelopen weekend. En het was mijn plan om lekkere koekjes te maken als traditionele ‘toi-toi’. Maar de tijd was iets te beperkt, dus het werden lekkere koekjes als in-de-sfeer-blijvertjes. Wie ze heeft geproefd mag laten weten of ze lekker waren. Wie ze lekker vond, hierna het recept.

Wie ze niet lekker vond, het ligt allemaal aan de Grieken! Koulourakia paschalina zijn traditionele Griekse Paaskoekjes. Mijn keuze viel niet toevallig daarop, gezien ons dansstuk ‘Agapi Mou’ en vanwege de tijd van het jaar. Als de vasten voorbij is in Griekenland, komen de ware lekkernijen op basis van echte boter, eieren, melk, … weer op tafel.

Ik gebruik 350 gr boter op kamertemperatuur. Dat gaat in de keukenmachine met 300 gr suiker, 100 gr zelfgemaakte vanillesuiker, vanillezaadjes van 2 peulen en 1/2 theelepel zout. Als dat licht en luchtig geklopt is mogen er 8 eidooiers stuk voor stuk onder geklopt worden. Daarna een hoop smaakmakers toevoegen: 90ml Metaxa, de geraspte schil van een hele sinaasappel en van een hele citroen, en ook nog 200ml slagroom, een potje griekse yoghurt en 20gr bakpoeder. De machine laat je nog 5 minuten goed doordraaien, daarna voeg je gezeefde (niet-zelfrijzende) bloem toe. Iets meer dan een kilo, tot het een ‘echt’ deeg is, soepel, niet-plakkend.

Het deeg in enkele stukken lichtjes in de bloem rollen (zodat de stukken niet tegen elkaar plakken) en in de koelkast leggen. Nu kan je beginnen koekjes vormen, het resterende deeg laat je rustig in de koelkast. Je kan ongeveer 100 koekjes maken. Je kan het deeg uitrollen tot ongeveer 1/2cm en er vormpjes uitsteken, of met de hand vormen (platgeduwde bolletjes, ineengedraaide sliertjes). Gebruik al je fantasie. Voor het afbakken instrijken met eidooier, losgeklopt met een scheutje water. Als variatie kan je na het bestrijken nog bestrooien met witte of bruine suiker. Of ongestreken bakken, eenmaal uit de oven instrijken met oranjebloesemwater en bestrooien met bloemsuiker. Als je wat vanalles door elkaar gebruikt krijg je een leuke variatie koekjes. Oventemperatuur 180°C – baktijd ongeveer 20 minuten.

Veel plezier ermee!0 thoughts on “Koulourakia paschalina (griekse koekjes)”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.